Dünya çapında Covid-19 vakalarını önlemek için...

 Korona-Virüs (Covid-19) salgınının ülkemizde tespit edilmeye başladığı  Mart 2020 tarihinden günümüze toplum yaşamı ve bireysel davranışlarımızda bir çok değişiklik olmuştur. Sağlımızı yakından ilgilendiren bu salgın sürecinde yaşantımızda yeni alışkanlıklar gelişti. Salgın, medikal boyutuyla tedirginlik yaratmaya, ekonomik ve psikolojik etkileri ile yaşantımızı derinden etkilemeye devam etmekte. Zorunlu seyahat yasakları, karantinalar ve yürürlüğe konulan evden çalışma uygulamalarıyla virüsün etkileri en aza indirilmeye çalışılıyor.

   Dünya çapında Covid-19 vakalarını önlemek için uzmanlar, özelikle yaşlıları ve bağışıklığı düşük olan bireyleri ekstra tedbirli olmaları yönünde uyarıyor. Böylesi bir risk ortamında tüm bireylere ve kurumlara da belirli sorumluluklar düşüyor. Okullar tatil ediliyor, etkinlikler iptal ediliyor ve insanlar olabildiğince kapalı ortamlarla bulunmamaları yönünde uyarılıyor.

Peki, bu risk ortamında şirketler nasıl tedbirler almalı ?

   Bulaşıcı bir hastalık politikanız veya iş sürekliliği planınız yoksa, böyle bir prosedür hazırlamanız için en doğru zaman olabilir.

   Unutmamalı ki yazılı politikalar, virüsün olumsuz etkilerini en aza indiren çalışma kurallarının konulmasını ve var olan enfeksiyonun kontrol altına alınarak güven ortamı yaratılmasını sağlar. Benzer şekilde iyi bir süreklilik planı; özellikle pozisyonu gereği şirketinizde önemli rol üstlenen çalışanlarınızın, salgına yakalanması ya da uzaktan çalışması gereken durumlarda, işlerinizin devamlılığının nasıl sağlanacağını belirler.

  Bu durum işletmeleri resesyona götürür mü?

  Teknolojik olarak gelişmiş bir çağda yaşıyor olsak da korona virüs sonrası gördüğümüz tablo şu ki dünya üzerindeki birçok ülke, bu tür kriz ortamlarına henüz hazırlıklı değil. Süreç en başından beri bilinmezlerle dolu ve herkes bir an önce her şeyin normalleşmesini istiyor. Ancak normalleşmenin ne zaman olacağı da hiç belli değil.

   Salgından kaynaklanan kişisel tehlikelere ilişkin artan belirsizlik ve bu durumun yarattığı endişe ortamının ekonomi üzerindeki etkisi, belki de çalışma şekillerinde zorunlu bir değişimi gerekli kılacak.

  Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poor’s (S&P), corona virüsü nedeniyle küresel ekonomide hem talep hem de arz şoku yaşandığını, bu yıl Avustralya, Hong Kong, Singapur, Japonya, Güney Kore ve Taylan’ın ekonomik durgunluğa (resesyon) girebileceğini açıkladı.

  S&P, salgının ikinci çeyrekte önüne geçilmesi durumunda ise küresel ekonominin 2021’de tekrar toparlanabileceğini öngörüyor.

Hotline
0533 697 11 99